A trip down memory lane

Begin oktober genoten wij van een welverdiende vakantie. Een uitgelezen moment dus om mijn laptop en harde schijven eens op te ruimen!

Aangezien ik een digital hoarder ben, heb ik over de jaren heel wat zooi verzameld; van foto’s die teveel bewogen zijn (en waar je dus niemand meer in zou herkennen) tot saaie schooldocumenten waar niemand ooit iets aan zal hebben. Waarom heb ik dit alles ook alweer bewaard?

Gelukkig ben ik ook veel leuke, grappige, soms semi-tenenkrommende, dingen tegengekomen; foto’s, video’s en ander werk vanaf circa 2006. Daarbij realiseerde ik mij dat Alexa en ik al samenwerken sinds 2008. Sterker nog, onze vriendschap is ontstaan door een samenwerking!

Het begon allemaal in het tweede jaar van de VEC (de video editing en camera opleiding van het Rijn IJssel), toen we samen mochten werken aan de documentaire die in het tweede jaar geproduceerd moest worden. We werkten samen met nog een klasgenoot en na wat brainstormen, besloten we als onderwerp ‘Body modification’ te nemen: Waarom kiezen sommige mensen ervoor hun lichaam zodanig aan te passen, dat het voorgoed veranderd blijft? Dan hebben we het niet alleen over tatoeages, maar ook over (extremere) piercings en zelfs tongsplitsingen. En dus hebben we dit alles dan ook vast mogen leggen wat resulteerde in de documentaire ‘Change for life (bekijk ook het tweede deel).

Indrukwekkend waren ook de ‘ hangdagen’ waarbij we filmden hoe mensen zich aan hun rugvel ophingen aan haken. Interessant materiaal…

Daarna maakten we vooral fictie op de VEC; hier en daar nog wat experimenteels maar voornamelijk speelfilms, waarbij wij allebei veel zijn bezig geweest met de productie daarvan, zoals bijvoorbeeld ‘Tweestrijd’, ‘Warmer’ en ‘Reliquit’ (Alexa’s afstudeer film). Die laatste hebben we trouwens ook samen geschreven!

Het meeste heb ik nog terug kunnen vinden in mijn digitale archief, maar sommige films zijn niet gedigitaliseerd. Ja, want wij begonnen op de opleiding met tapes! Ik heb nog verschillende mini DV en DVCAM tapes in de kast staan, waarvan ik waarschijnlijk niet eens wil weten wat er op staat.

“Schooool eindfilm 1ste jaar?” Michelle… kom op. Ik weet niet of ik dit nog ooit wil terugzien.

Wat ook wel grappig was om te zien, was dat in de jaren dat we op de VEC zaten er een aantal dingen in een rap tempo zijn veranderd; de aspect ratio ging van 4:3 naar 16:9, DV werd HDV en we gingen van tapes (met het inladen op zware harde schijven en al) naar SD kaarten.

En tegen de tijd dat we op de opleiding Communicatie en Multimedia Design kwamen, werd er veel meer gebruik gemaakt van DSLR camera’s voor video.

Op die opleiding hebben we trouwens ook heel wat projectjes samen gedaan; van een Rich Internet Application voor kids genaamd ‘Fresco’ tot de videogame ‘Poly Jumper’. Maar ook hier bleven we aan video’s samen werken, zoals de livestream ‘Greenstream’ en ‘Wat te doen na je pensioen’.

Eigenlijk werden onze wegen pas écht gescheiden bij het afstuderen; Alexa onderzocht de effectiviteit van verschillende gedragsmechanismen* bij Go Short en ik richtte mij bij Bright Alley met mijn onderzoek op welke game elementen het effectiefst zouden werken in een applicatie. Kort gezegd dan.

* Saillant detail; Alexa vlogte voor haar project en gebruikte daarbij haar telefoon, die betere kwaliteit beeld leverde dan de DV tapes van 10 jaar geleden… Eigenlijk best bijzonder, toch?

Ik zou nog pagina’s vol met gebeurtenissen en herinneringen kunnen schrijven, maar dan wordt het blog wel erg lang, vrees ik. Daarom zeg ik, terwijl ik zo weer verder ga met een nieuw artikel voor ons (inmiddels wel bekende) laatste project ‘Arnhem Onderneemt’: Op naar nog heel wat volgende projecten!

There are no reviews yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.